Om tak og membraner

Takmembraner fra Protan er det bærekraftige alternativet for både nybygg og rehabilitering.

Stor slitestyrke og lang levetid

I 50 år har Protan levert takmembraner med stor slitestyrke og lang levetid. På Ekornes-fabrikken i Fetsund på Romerike ligger det et tak som snart er like gammelt.

I 2018 kom det en delegasjon fra British Board of Agrément (BBA) – som tilsvarer SINTEF i Storbritannia – for å ta prøver av det den gang 40 år gamle taket. Konklusjonen var klar: Taket, som ble tekket med en tidlig variant av vårt SE-belegg, var fortsatt sterkt og elastisk, og det var enkelt å sveise på skjøter der byrået hadde gjennomført sine tester. BBA utvidet sertifiseringen av Protans SE-belegg til 40 år.

Protan_Ekornes.JPG

SLITESTERKT: Representanter for BBA - Storbritannias svar på SINTEF - tar prøver fra det 40 år gamle taket på Ekornes-fabrikken på Romerike. Det ble lagt i 1978.

Protan-tak er bra for byggets miljøregnskap

Historien om Ekornes-taket er ikke bare en illustrasjon på hvor lenge et tak med Protan-membran kan vare når kvaliteten på taktekkingen er god og løpende vedlikehold av taket er gjennomført. Det er også en illustrasjon på hvor bærekraftig det er å velge å tekke taket med PVC-membran.

Det er stor enighet i eiendoms- og byggebransjen om at fremtiden krever grønnere og mer bærekraftige løsninger. Her er noen av fordelene med Protan takmembraner i PVC og hvordan dette bidrar positivt i miljøregnskapet:

    • Norsk-produsert og kortreist.
    • Lav vekt og lite volum.
    • Lavere karbonfotavtrykk enn bitumen-takbelegg.
    • Utslippsfri installasjon – Protan-membran sveises med elektriske varmluftsapparater.
    • Kan gjenbrukes eller resirkuleres.

 

Protan har fått ned ressursbruken ved taktekking fra typisk ti kilo per kvadratmeter til mindre enn to kilo når vi sammenlikner asfaltpapp med termoplast. Samtidig vil taket holder lengre, typisk i 30 år eller mer. Lav vekt er også viktig fordi varene skal transporteres ut, heises opp og monteres. Når taket er gammelt og skal byttes ut, vil lav vekt ha den samme positive miljøeffekten.

Protan_Nordkapp.JPG

NORDPOLEN NESTE: Værforholdene på Nordkapp krever en slags ekstremtaktekking, siden vindkreftene som herjer med takflaten er enorme. Protan har kompetanse og kvalitetsprodukter som tåler ekstreme utfordringer. 

Laget for røft nordisk klima

Protans takbelegg og membraner er svært fleksible og slitesterke. De er laget for å tåle alt slags vær. Det er Protan-tak på Nordkapp og på bygninger på Sydpolen. Som norsk materialleverandør vet vi hva et tak må tåle av nedbør, vind og store svingninger i temperatur mellom årstidene. Sol, kulde og storm i kastene – et Protan-tak takler naturens utfordringer. Vårt testlaboratorium er godkjent av Det Norske Veritas, og vi følger strenge rutiner for testing og dokumentasjon av råvarer og produkter.

Ulike typer takmembraner

Termoplastiske takbelegg og membraner

Det benyttes mange ulike begreper om samme type takmembran. Membranene som Protan produserer er termoplastiske. PVC-takbelegg, folie og duk er andre begreper for det samme. Termoplaster kan i praksis smeltes om et ubegrenset antall ganger, på samme måte som for eksempel aluminium, og dette gir muligheten for 100 prosent gjenvinning eller resirkulering. Disse er svært slitesterke, lette av vekt og har gjerne en tykkelse på et sted mellom 1 og 2 millimeter.

Protan har en rekke produkter og løsninger med ulike kvaliteter og egenskaper som dekker forskjellige behov og bruksområder.

Se mer om våre produkter i Protans nettbutikk.

Protan_sveising_varmluft.jpg

MILJØGEVINSTER: Protan takbelegg og membraner av PVC sveises med varmluft. Den elektriske installasjonen bidrar til utslippsfri byggeplass - bare en av mange miljøfordeler med Protans produkter.

Takbelegg av bitumen

Bitumen-membraner er på folkemunne best kjent som takpapp, og omtales også som asfalt takbelegg eller asfaltmembraner. Dette er et oljebasert plastmodifisert produkt, som er vesentlig tykkere og tyngre enn termoplastiske membraner. Takbelegg av bitumen vil kunne påvirkes av ekstrem varme eller kulde i større grad enn et termoplastisk takbelegg. Takbelegg og membraner av denne typen sveises med åpen flamme.

Protan selger bitumen-takbelegg under navnet Nor-Bit.

Protan_Porsche_Stavanger.JPG

HØY KVALITET, LANG LEVETID: Protan-tak på et Porsche-utsalg i Stavanger.

Har du et konkret prosjekt du ønsker å snakke med oss om?

Vil du vite mer om våre produkter og løsninger?

+47 32 22 16 00 tak@protan.no Gå til Protans webshop
Bjørn Nordseth - Salgssjef teknisk salg
Bjørn Nordseth
Salgssjef teknisk salg +47 900 10 087 bjorn.nordseth@protan.no
Einar Nessæther - Salgsansvarlig SMB-kunder
Einar Nessæther
Salgsansvarlig SMB-kunder +47 902 97 800 einar.nessaether@protan.no