Fremtidens løsninger for havbruksnæringen

Fremtidens løsninger for havbruksnæringen

Protan har utviklet fremtidens luseskjørt. Dette produseres blant annet med PVC som ikke avgir mikroplast til omgivelsene og som er så miljøvennlig at det er godkjent for lagring av drikkevann.

arrow_downward

Et luseskjørt fra Protan er et holdbart og bærekraftig produkt. Etter endt levetid tar Protan skjørtet i retur og gjenbruker det til nye produkter i PVC, som for eksempel takbelegg. På den måten får PVC'en en levetid på så mye som seksti år.

Slik fungerer luseskjørtet:

Å komme lakselusa til livs samtidig som miljøet må bevares er en utfordring i havbruksnæringen.

Det er tidkrevende og kostbart å avluse og rense merder for laks som allerede er angrepet av lakselus. Stadige avlusinger fører til mer stress og dårligere levevilkår for laksen.

Et luseskjørt rundt merden fjerner en del av disse utfordringene.

Lakselusa trives best i øvre del av vannsjiktet, så når merden får påmontert et beskyttende skjørt rundt og ti meter ned under overflaten, skapes en meget effektiv, fysisk barriere mot lakselusa.

Den patenterte løsningen på den nye typen luseskjørt går ut på å montere lommer, eller gjennomstrømningselementer, nederst på skjørtet. Disse fylles med sjøvann og fungerer som et drivanker, og har en selvforsterkende effekt. Det betyr at jo mer det blåser og jo større bølger det er, desto mer stabilt ligger skjørtet langs merden.

Med lommer på luseskjørtet trenger ikke oppdretterne å bekymre seg for inntrenging av lakselus i grov sjø og sterk strøm. Skjørtet holder seg stabilt på plass uansett værforhold.

Jan Børge Harsvik - Sales Manager - Marine Solutions

Jan Børge Harsvik

Sales Manager - Marine Solutions

Protans tekniske tekstiler for havbruk

100 % gjenvinnbare materialer, fri for bly og mikroplast.

Ekstrem styrke: Lang levetid, minimalt vedlikehold, lave kostnader.

Godkjent for drikkevann.

Forhindrer mikroplast i havet.

Etter levetiden kan våre produkter resirkuleres via vår mottaksordning og deretter gjenbrukes.

Produsert og utviklet i Norge.

Protan BlueSafe®

Protan BlueSafe er en serie med innovative og 100 prosent gjenbrukbare PVC-duker som tåler saltvann spesielt godt. Disse kan bidra til å hjelpe for eksempel oppdrettsnæringen med å løse flere typer miljøutfordringer.

Protan BlueSafe-produktene svarer på mange bransjers krav til bærekraft, biosikkerhet og mattrygghet.

Duken avgir ikke mikroplaster, den er spesialutviklet for bruk i saltvann og er godkjent for lagring av drikkevann.

Fordi den er helt glatt og tett, har den opptil 70 prosent mindre begroing, noe som også reduserer vedlikeholdskostnader og øker levetiden.

Tangskog

Tangskog

Tangskog produsert i miljøvennlig og gjenbrukbar PVC gir rensefisken beskyttelse og et naturlig habitat – uten å avgi mikroplast.

Les mer
Lukket merdesystem

Lukket merdesystem

Protan er en del av et stort kompetansemiljø som utvikler og tester et lukket merdesystem. PVC-duken som benyttes skal ikke bare bidra til å forhindre at fisken rømmer, men også oppfylle en rekke strenge ytelses- og miljøkrav.

Les mer
Protan BlueSafe

Protan BlueSafe

Protan BlueSafe er en serie med innovative og 100 prosent gjenbrukbare PVC-duker som skal hjelpe oppdrettsindustrien med å løse flere typer miljøutfordringer. Protan BlueSafe-produktene svarer på havbruksbransjens krav til bærekraft, biosikkerhet og mattrygghet.

Les mer