Brannsikring av ekstrem kvalitet

Brannsikring av ekstrem kvalitet

Unik teknologi skal sikre Johan Castberg mot brann og ekstremvær i Barentshavet.

arrow_downward

Langt mot nord, omtrent 240 kilometer nordvest for Hammerfest i det ugjestmilde Barentshavet, ligger det uberørte olje- og gassfeltet Johan Castberg. For å utvinne feltet bygges nå et spesialkonstruert produksjons- og lagerskip spekket med norskutviklet teknologi.

Skipet, som kommer til å ligge ankret opp i et av verdens tøffeste havklimaer, krever tekniske løsninger av høyeste kvalitet. Derfor har Aker Solutions og Equinor valgt en unik løsning fra Protan og Firesafe til å beskytte verdier og installasjoner på skipsdekket fra ishavets ekstreme klimaforhold.

Utstyres i Norge

Skipet betegnes egentlig som en FPSO, som er en forkortelse av Floating Production, Storage and Offloading. På Kværner-verftet på Stord blir skipsdekket utstyrt med en rekke store prosessmoduler og tekniske installasjoner, inkludert et stort boligkvarter for opptil 120 lugarer. Det er disse tekniske installasjonene som skal beskyttes med Protan og Firesafes løsninger.

- Kort fortalt er dette omtrent 700 meter med fleksible brannskiller som skal monteres mellom ulike moduler og skillevegger på det komplekse dekket til produksjonsskipet, forklarer daglig leder i Firesafe Energy AS, Erik Ulevik.

Disse brannskillene er produsert i et ekstremt brannmotstandig materiale beregnet på å stoppe utblåsninger og branner i petroleumsnæringen, og vil bli sveiset mellom de enorme modulene og dekkseksjonene på det nesten 300 meter lange skipet. Oppgaven til skilleveggene er både å sikre trygg evakuering ved å stoppe spredning av brann dersom en slik ulykke skulle oppstå, og å lede vekk overvann og beskytte mennesker og installasjoner på undersiden fra vind, regn og fallende is.

Krever materialer av ekstrem kvalitet

Produksjonsstart på Johan Castberg-feltet er ventet i slutten av 2022, og har en forventet levetid på 30 år. Siden planen er at det samme produksjonsskipet skal betjene det værharde feltet i alle disse årene, stilles det særdeles tøffe krav til materialkvalitet. Det gjelder naturligvis også brannskillerne på dekk. For å sikre dette er produktene kledd med duk fra membranspesialisten Protan, som har produsert tekniske tekstiler til olje og gass-næringen helt siden 70-tallet.

Protans duker i PVC er ekstremt holdbare og værbestandige, og har mange forskjellige bruksområder. Det er derfor Protan kan levere tekniske tekstiler til kunder med ulike behov over hele verden, fra arktiske strøk til tropene. Så utstyret på dekket til Johan Castberg-skipet kommer til å være godt beskyttet mot både vinterstormer og brann med den løsningen Protan har funnet frem til sammen med Firesafe.

Utbyggingen av Johan Castberg-feltet anslås til i underkant av 50 milliarder kroner, og det er beregnet at det i sin levetid vil produsere mellom 450 og 650 millioner fat olje. Det blir den nordligste utbyggingen på norsk sokkel noensinne, så når skipet ventelig starter opp med produksjon i slutten av 2022, er det betryggende at både mennesker og installasjoner er trygt beskyttet av Protan og Firesafes unike produkter.

Kontakt oss

Jan Børge Harsvik - Sales Manager - Marine Solutions

Jan Børge Harsvik

Sales Manager - Marine Solutions
Roy Rinde <Roy.Rinde@protan.no> - Key Account Manager

Roy Rinde

Key Account Manager
Tekniske Tekstiler -

Tekniske Tekstiler

Duker og bruksområder

Duker og bruksområder

Tekniske tekstiler fra Protan har mange bruksområder. Haller, telt, transport, landbruk, idrett og flomvern er noen av dem. De PVC-belagte tekstilene lagerføres i mange kvaliteter, men vi utvikler også unike løsninger i tett samarbeid med våre kunder.

Les mer
Tekniske tekstiler for oppdrettsnæringen

Tekniske tekstiler for oppdrettsnæringen

Protans løsninger for havbruk og oppdrett er ekstremt holdbare og bidrar til å løse det store problemet med spredning og forurensning av mikroplast i havet og naturen. Vi samarbeider tett med sentrale aktører i oppdrettsnæringen for å utvikle gode, bærekraftige løsninger.

Les mer
Kvaliteter og ytelser på duk

Kvaliteter og ytelser på duk

Her finner du mer informasjon om tekniske tekstiler fra Protan.