TPO står for termoplastisk polyolefin, og er et plastmateriale som er en blanding av vanlig polypropylen og en elastomer (syntetisk gummi). TPO takbelegg egner seg for tekking av flate tak, som eksponert eller som tildekket med sedum, singel eller solpaneler. Produktet er varmluftsveiset og montert ved mekanisk fiksering. Dette materialet har vunnet popularitet takket være dets enestående robusthet, miljøvennlighet og solstråle-reflekterende egenskaper, der sistnevnte bidrar til mer energieffektive bygg. Spesielt i varmere klima, har behovet for løsninger som kan bidra til å senke bygningstemperaturene og bekjempe "urban heat island"-effekten, gjort TPO-takbelegget til et foretrukket valg.

TPO har eksistert i mer enn 20 år i Europa, men i ganske beskjeden grad. Bransjen opplever nå en sterkt økende interesse for produktet, og TPO er det takmaterialet som opplever størst vekst. Interessen øker fra mange hold, men spesielt fra de sørlige områdene i Europa. TPO er forventet å stå for over 20 % av markedet for ett lags takmembraner i løpet av et par år, ifølge internasjonale markedsundersøkelser.

⬇️ Last ned TPO Installasjonsveiledning og Brosjyre nederst i artikkelen

Forskning og Innovasjon

I 2020 tok Protan initiativ overfor Forskningsrådet og søkte om støtte for å utvikle neste generasjons TPO. Vi fikk støtte, og vi fikk samtidig forskningsinstituttet NORNER med på laget. I tiden fra da og frem til nå har vi jobbet målrettet og strukturert, på tvers av avdelinger og landegrenser. Protan Tyrkia, Protan Polen og Protan Spania har vært svært delaktige i dette prosjektet.

Med fokus på å utvikle forbedrede resepter for TPO som tilbyr bedre brannmotstand, sveisbarhet og fleksibilitet, har teamet oppnådd suksess. Produksjonen i Tyrkia har vært sentral, med nøye råvarevalg som understreker viktigheten av tidlig tilgang til innovative materialer for å oppnå suksess.

"Prosjektets suksess hadde ikke vært mulig uten en imponerende innsats fra Vedat Karakus og Ivar Bråten og deres team i Protan Tyrkia, som har lykkes med å matche ønskede produkt-resepter med effektiv produksjonsteknikk", understreker Lars Anisdahl, R&D Director.

Energisparende og Miljøvennlige Løsninger

Lyse TPO-takbelegg er svært gode til å reflektere sollys og redusere varmeabsorpsjon. Dette ikke bare senker energibruken og kjølekostnadene for bygninger, men bidrar også til å dempe "urban heat island"-effekten, et fenomen hvor urbane områder opplever høyere temperaturer enn deres landlige motstykker på grunn av menneskeskapte materialer og aktiviteter.

Ved å introdusere hvitt TPO-takbelegg, forsterkes effekten av kjølige tak ved at de sterkt reflekterende overflatene aldri blir varmere enn 50 grader Celsius, sammenlignet med rundt 70 grader for tradisjonelle grå takbelegg. Denne innovasjonen har også vist seg å være ideell under soltak, hvor en kjøligere takoverflate fører til at solpanelene kan operere med nær dobbel effekt, forsterket av det hvite, reflekterende belegget. Denne positive effekten oppleves også med TPO sammen med grønne tak.

TPO festes mekanisk, med varmluftssveising og gir høy installasjonshastighet. Ved sveising genereres ingen sveiserøyks, om er en verdsatt faktor under installasjonen.

Fordeler med TPO

  • UV-bestandighet: Et robust materiale, meget bestandig for sollys.
  • Brannbestandighet: Materialet er selvslukkende og tilfredsstiller brannkrav i Europa generelt, og Norden spesielt. Vi har brannklasse T1 og T2 (i henhold til EN 13501-5).
  • Kjemisk resistent: Meget motstandsdyktig mot kjemikalier, forurensning og utslipp fra industrigenerelt.
  • Temperatur: Tåler både svært høye (80°C) og svært lave temperaturer (-30°C).
  • Vanntette og sterke sveiseforbindelser: Tekkevennlig for montørene og uten generende sveiserøyk.
  • Holdbar og fleksibel: Robust produkt med sterke sveiseskjøter.
  • Miljøvennlig: Enkelt å avhende og resirkulere, avgir ingen kjemiske stoffer til vann, luft eller jord.
  • Rotbestandig: Produktet tilfredsstiller krav til rotbestandighet i henhold til den tyske FLL normen.

BREAKING NEWS: Nye brannklassifiseringer gir muligheter for kjøle- og fryselager.

Vår nyutviklede Protan FPO/TPO, produsert i Gebze, har oppnådd en T2 brannklassifisering på PIR-isolasjon. Med vår eksisterende T1 brannklassifisering på PIR, representerer dette en betydelig milepæl for Protan. Vi tilbyr nå en løsning som fullt ut oppfyller alle tekniske, brannsikkerhets- og ytelseskrav for tak i kjøle- og fryselager. Kombinasjonen av vår svært damptette Protan FPO/TPO takmembran med PIR-isolasjon gir en ideell løsning for denne typen strukturer. Denne nylige utviklingen baner vei for lovende muligheter for Protan i både det nordiske og europeiske markedet.

Videre bestod Protan FPO/TPO også den spesielle T1-testen som kreves for Tyskland, også kjent som AbP-sertifikatet.

Utdanning og Vekstambisjoner

For å sikre at den voksende etterspørselen etter TPO-takbelegg møtes med ekspertise, har Protan lansert en intern «takskole» fokusert på TPO, med mål om å spre kunnskap og ferdigheter til tekkere og partnere over hele verden. Dette initiativet, sammen med planer om å øke produksjon og optimalisere produksjonsteknikker, understreker vår sterke ambisjon om å lede an i markedet for flate tak.

Vellykket installasjon av hvit TPO i Spania

Nylig har en kunde i Madrid, Spania, tekket sitt tak med 17000 kvadratmeter hvit TPO.

"Installasjonen foregikk trygt og raskt, og tekkerne mente det var det beste av TPO de hadde prøvd! Dette lover ekstremt godt for fremtiden», sier Ricardo Ortiz, MD Protan Spain &Portugal

Madrid TPO.png
Madrid hvit TPO.png