Snømoro året rundt på en spektakulær innendørsarena

Lørenskog, Norge
Lørenskog, Norge
Snø - innendørs skiarena
Protan SE 1.8
Protan SE 1.8
Farger: Hvit, lys grå og mørkegrå
32.000 m²
32.000 m²
Hovedentreprenør: Selvaag. Takentreprenør: Protan Entreprenør, Oslo/Dal avd.

Snø, Norge

Ikke det at det mangler skibakker i Norge. Men for å ha tilgang til snøforhold året rundt, har nordmennene bygget en spektakulær innendørsarena for ski.

Navnet på arenaen er SNØ (det norske ordet for "snø"). Den ser ut som en isbre når den ruller nedover skråningen en steinkast fra E6 rett ved Oslos østlige bygrense.

Skientusiaster kan glede seg over en håndfull bakker for ulike nivåer og disipliner, en 1,5 kilometer lang løype for de som foretrekker langrenn, en snowboard- og fristilspark og et eget område for nybegynnere.

Estetiske ambisjoner

Arkitektenes ambisjon om å skape følelsen av en isbre som sklir nedover bakken, er selvfølgelig en estetisk utfordring for bygningens konstruksjon. Bygget inn i skråningen har snødomen vegger og tak dekket av nyanser av hvitt og grått.

Protan SE 1.8 membranen som ble brukt til prosjektet, ble levert i hvitt og to nyanser av grått. Å installere membranen var ganske utfordrende, ettersom bygningens 32 000 kvadratmeter med takflate over en lengde på 500 meter blir ganske bratt til tider.

- Å jobbe med å installere taket på SNØ midtvinters, med kraftig vind og isete takflater, presenterte utfordringer som virkelig har vist hva taktekkerne våre er laget av, sier Kjetil Holtet fra Protans eget takentreprenørselskap Protan Entreprenør.

Du kan få en følelse av dimensjonene til prosjektet og de bratte forholdene i denne videoen:

Temperaturen i snøsonen inne i SNØ er rundt minus 4 grader. Imidlertid er bygningen konstruert slik at den faktisk produserer mer energi enn den forbruker, og omfordeler overskuddet for oppvarming og kjøling lokalt.

Det var også svært viktig for konstruksjonen og installasjonen av taket å være ekstremt tett, i samsvar med passivhusstandarder.

En ny landsby

Den innendørs skianlegget har også fått sin egen "alpelandsby", Snølia, ved bunnen av bakkene, med hotell, leiligheter, butikker og restauranter, og enkel tilgang til Lørenskog togstasjon. Våtromssystemene som brukes på badene i landsbyens leiligheter, er produsert av Protans datterselskap Litex.

Bildene er tatt av Hille Melbye Arkitekter.

Hille Melbye Arkitekter - SNØ (1).jpg
Hille Melbye Arkitekter - SNØ (2).jpg