Amazon ny kopi.jpg

Stor slitestyrke og lang levetid

I 50 år har Protan levert takmembraner med stor slitestyrke og lang levetid. Protan begynte med å produsere termoplastiske takbelegg under merkenavnet Sarnafil, på lisens fra det sveitsiske selskapet ved samme navn.

arrow_downward

På 1990-tallet gikk Protan over til å produsere og selge takbelegg (kalles også duk eller membraner) under eget navn. Da begynte Protan også å selge takprodukter med hele Europa som marked, ikke bare i Norden slik det var i tiden da Sarnafil var merkenavnet.

Et av de eldste byggene med takmembran produsert av Protan er Ekornes-fabrikken i Fetsund på Romerike. Inntil det ble tekket om i 2020 lå det et tak der som var over 40 år gammelt.

I 2018 kom det en delegasjon fra British Board of Agrément (BBA) – som tilsvarer SINTEF i Storbritannia – for å ta prøver av det den gang 40 år gamle taket. Konklusjonen var klar: Taket, som ble tekket med en tidlig variant av vårt SE-belegg, var fortsatt sterkt og elastisk, og det var enkelt å sveise på skjøter der byrået hadde gjennomført sine tester. BBA utvidet sertifiseringen av Protans SE-belegg til 40 år.

Protan_Ekornes.JPG

SLITESTERKT: Representanter for BBA - Storbritannias svar på SINTEF - tar prøver fra det 40 år gamle taket på Ekornes-fabrikken på Romerike. Det ble lagt i 1978.

Protan-tak er bra for byggets miljøregnskap

Historien om Ekornes-taket er ikke bare en illustrasjon på hvor lenge et tak med Protan-membran kan vare når kvaliteten på taktekkingen er god og løpende vedlikehold av taket er gjennomført. Det er også en illustrasjon på hvor bærekraftig det er å velge å tekke taket med PVC-takbelegg.

Det er stor enighet i eiendoms- og byggebransjen om at fremtiden krever grønnere og mer bærekraftige løsninger. Her er noen av fordelene med Protan takmembraner i PVC og hvordan dette bidrar positivt i miljøregnskapet:

    • Norsk-produsert og kortreist.
    • Lav vekt og lite volum.
    • Lavere karbonfotavtrykk enn bitumen-takbelegg.
    • Utslippsfri installasjon – Protan-takbelegg sveises med elektriske varmluftsapparater.
    • Kan gjenbrukes eller resirkuleres.

Protan har fått ned ressursbruken ved taktekking fra typisk ti kilo per kvadratmeter til mindre enn to kilo når vi sammenlikner asfaltpapp med termoplast. Samtidig vil taket holder lengre, typisk i 30 år eller mer. Lav vekt er også viktig fordi varene skal transporteres ut, heises opp og monteres. Når taket er gammelt og skal byttes ut, vil lav vekt ha den samme positive miljøeffekten.

Protan_Nordkapp.JPG

NORDPOLEN NESTE: Værforholdene på Nordkapp krever en slags ekstremtaktekking, siden vindkreftene som herjer med takflaten er enorme. Protan har kompetanse og kvalitetsprodukter som tåler ekstreme utfordringer. 

Laget for røft nordisk klima

Protans takbelegg og membraner er svært fleksible og slitesterke. De er laget for å tåle alt slags vær. Det er Protan-tak på Nordkapp og på bygninger på Sydpolen. Som norsk materialleverandør vet vi hva et tak må tåle av nedbør, vind og store svingninger i temperatur mellom årstidene. Sol, kulde og storm i kastene – et Protan-tak takler naturens utfordringer. Vårt testlaboratorium er godkjent av Det Norske Veritas (DNV), og vi følger strenge rutiner for testing og dokumentasjon av råvarer og produkter.

Ulike typer takmembraner

Termoplastiske takbelegg og membraner

Det benyttes mange ulike begreper om samme type takmembran. Membranene som Protan produserer er termoplastiske. PVC-takbelegg, folie (Danmark) og duk (Sverige) er andre begreper for det samme. Termoplaster kan i praksis smeltes om et ubegrenset antall ganger, på samme måte som for eksempel aluminium, og dette gir muligheten for 100 prosent gjenvinning eller resirkulering. Disse er svært slitesterke, lette av vekt og har gjerne en tykkelse på et sted mellom 1 og 2 millimeter.

Protan har en rekke produkter og løsninger med ulike kvaliteter og egenskaper som dekker forskjellige behov og bruksområder.

Se mer om våre produkter i Protans nettbutikk.

Protan_sveising_varmluft.jpg

MILJØGEVINSTER: Protan takbelegg og membraner av PVC sveises med varmluft. Den elektriske installasjonen bidrar til utslippsfri byggeplass - bare en av mange miljøfordeler med Protans produkter.

Takbelegg av bitumen

Bitumen takbelegg er på folkemunne best kjent som takpapp, og omtales også som asfalt takbelegg eller asfaltmembraner. Dette er et oljebasert plastmodifisert produkt, som er vesentlig tykkere og tyngre enn termoplastiske membraner. Takbelegg av bitumen vil kunne påvirkes av ekstrem varme eller kulde i større grad enn et termoplastisk takbelegg. Takbelegg og membraner av denne typen sveises med åpen flamme.

Protan selger bitumen-takbelegg under navnet Nor-Bit.

Protan_Porsche_Stavanger.JPG

HØY KVALITET, LANG LEVETID: Protan-tak på et Porsche-utsalg i Stavanger.

For mer informasjon, kontakt oss:

Bjørn Nordseth - Salgssjef teknisk salg

Bjørn Nordseth

Salgssjef teknisk salg
Einar Nessæther - Salgsansvarlig SMB-kunder

Einar Nessæther

Salgsansvarlig SMB-kunder
Terje Lyshaug - KAM Industri, Tak og Membraner

Terje Lyshaug

KAM Industri, Tak og Membraner
Vidar Becker - KAM Øst-, Sør- og Vest-Norge

Vidar Becker

KAM Øst-, Sør- og Vest-Norge
Egil Egseth - KAM Midt- og Nord-Norge

Egil Egseth

KAM Midt- og Nord-Norge
Roy Rinde - Key Account Manager

Roy Rinde

Key Account Manager
Produkter

Produkter

Et bredt utvalg av ett lags takbelegg og membraner av høy kvalitet.

Tekniske tegninger og beskrivelsestekster

Tekniske tegninger og beskrivelsestekster

Tilgjengelig for nedlasting i pdf- og dwg-format.

Dokumentasjon

Dokumentasjon

Her finner du produktdokumentasjon og sertifikater.