Membran med ekstrem kvalitet

Membran med ekstrem kvalitet

I en sjøkant ved Listafjorden ligger løsningen som kan fikse noen av oppdrettsindustriens største hodepiner.

arrow_downward

Den nydesignede laksemerden som testes her skal være både dynamisk og helautomatisk, samt hindre at lakselus sprer seg og at oppdrettsfisken rømmer. Det stiller store krav til duken som benyttes for å holde fisken på plass og lusa unna.

Prototypen har en diameter på 20 meter. Den har ligget og skvulpet i representativt norsk vær og vind i havet utenfor Flekkefjord siden mars 2021. Merdeprosjektet har fått navnet «Starfish». Det er havbruksleverandøren Nekkar som står bak, i tett samarbeid med ulike relevante kompetansemiljøer, blant annet oppdrettsselskapet Lerøy.

Stadig strengere miljøkrav

En viktig del av løsningen er duken som benyttes, både som pose under vann, og som et «lokk» over selve merden. Duken skal ikke bare bidra til å forhindre at fisken rømmer, men også oppfylle en rekke strenge ytelses- og miljøkrav.

Protan AS har med seg over 80 års erfaring med membraner og tekniske tekstiler til en rekke ulike formål, og har nå utviklet en serie med innovative og 100 prosent gjenbrukbare PVC-duker, Protan BlueSafe, som skal hjelpe oppdrettsindustrien med å løse flere typer miljøutfordringer.

Hvis Starfish-prosjektet går så bra som man håper, snakker vi en verdensnyhet innen en oppdrettsbransje der bærekraft står høyt på agendaen. I den kanadiske provinsen British Columbia er det allerede vedtatt at alle laksemerder fra 2025 skal være av den lukkende typen.

Protan BlueSafe - spesialduk for havbruk

Allerede tidlig på 2000-tallet utviklet Protan duker og systemer for lagring og transport av ferskvann, blant annet benyttet i ørkenområder på den arabiske halvøy. Samme teknologi og innovative tilnærming benyttes i spesialprodukter for olje- og gassindustrien og en rekke andre formål.

Til Starfish-prosjektet har Protan jobbet fram en helt ny dukkvalitet i BlueSafe-serien med ekstreme egenskaper. Duken er i symetricon-kvalitet og er ekstremt formstabil. Den har også uovertruffen slitestyrke. Duken har gjennomgått tøffe sykliske tester hos SINTEF.

Protan har designet den nye duken sammen med kunden for å oppnå best mulig ytelse i forhold til kundens spesifikasjoner. Dette er den klassiske måten for Protan å jobbe på. Vi ønsker å ta med oss all spisskompetansen vi har i selskapet og samarbeide tett med kundene våre for å finne optimale løsninger på deres behov og utfordringer. Vår PVC-teknologi er både fleksibel og bærekraftig.

Miljøvennlig installasjon og materialer

I tillegg til kvaliteten på PVC-dukene, vil merdeløsninger som Starfish kreve kompetanse på konfeksjonering, montering og logistikk. Konfeksjoneringen har foregått på Protans fabrikk i Nesbyen. Dyktige taktekkere fra Protan Entreprenør AS har iført seg redningsvester og sveiset membranskjøter ute på selve merden. Dette foregår med varmluft og elektrisitet – en helt utslippsfri metode. I tillegg monteres maljer og hemper for enklere innfesting og montering.

Protan BlueSafe-dukene har flere bruksområder enn lukkede merdesystemer og luseskjørt. Den benyttes også i kunstig tangskog og som liner til oppdrettskar, og som liner i nye og gamle kar for settefisk og rensefisk.

Bærekraftig spesialduk for havbruksnæringen

  • 100 % gjenvinnbare materialer, fri for bly og mikroplast.
  • Ekstrem styrke: Lang levetid, minimalt vedlikehold, lave kostnader.
  • Godkjent for drikkevann.
  • Forhindrer mikroplast i havet.
  • Etter levetiden kan våre produkter resirkuleres via vår mottaksordning og deretter gjenbrukes.
  • Produsert og utviklet i Norge

Protan BlueSafe®

Protan BlueSafe-produktene svarer på mange bransjers krav til bærekraft, biosikkerhet og mattrygghet.

Duken avgir ikke mikroplaster, den er spesialutviklet for bruk i saltvann og er godkjent for lagring av drikkevann.

Fordi den er helt glatt og tett, har den opptil 70 prosent mindre begroing, noe som også reduserer vedlikeholdskostnader og øker levetiden.

Kontakt oss

Jan Børge Harsvik - Sales Manager – Technical Textiles

Jan Børge Harsvik

Sales Manager – Technical Textiles
Tekniske Tekstiler -

Tekniske Tekstiler